Долма (фаршировані виноградні листи) — одне з найбільш популярних і стародавніх страв Греції. Там виноградне листя продаються в супермаркетах і на ринках, замариновані в підсоленій воді. Ми з вами будемо готуватиДолму зі свіжих виноградного листя.

Склад:

  • 2 склянки білого рису, звареного
  • 450 грам баранячого або яловичого фаршу
  • 1/2 склянки зеленої цибулі, дрібно порізаного
  • 1/2 склянки чорної смородини
  • 1/2 склянки мигдалю, дрібно нарізаного, або кедрових горіхів
  • 2 столові ложки свіжої м’яти, дрібно нарізаною (за бажанням)
  • 1/2 чайної ложки солі
  • 2 столові ложки оливкової олії
  • 2 столові ложки свіжої петрушки, дрібно порізаної
  • 1/2 склянки соку лимона
  • 3 склянки яловичого або курячого бульйону
  • 1 стакан води
  • 3 лимона, нарізаних часточками
  • Свіжі виноградне листя

Спосіб приготування:

  • Обсмажте фарш у великій сковороді до коричневого кольору, постійно перемішуючи, щоб він розпався на дрібні шматочки. Викладіть м’ясо в миску, залишивши якомога більше жиру в сковороді.
  • У миску з фаршем додайте зварений рис, зелена цибуля, чорну смородину, горіхи, м’яту, сіль, оливкова олія і петрушку. Ретельно перемішайте всі ложкою.
  • Акуратно промийте свіжі виноградне листя в друшляку, просушіть паперовим рушником і обріжте живці.
  • Покладіть 1 лист на стіл блискучою стороною вниз, злегка його розгладьте. Покладіть 1 столову ложку начинки на середину листа. Загорніть нижній край листа (де був держак) навколо начинки, потім загорніть бічні сторони аркуша навколо начинки, повністю її приховуючи. Потім загорніть лист до верхнього краю, повинен вийти маленький рулетик. Акуратно стисніть рулетик в долоні, щоб закріпити краю. Аналогічно загорніть залишилася начинку в виноградне листя.
  • Викладіть рулетики у велику каструлю шарами, сбризгівая кожен шар 1 ложкою соку лимона. Що залишився лимонний сік вилийте зверху, також вилийте в каструлю бульйон і воду. Зверху накрийте рулетики важкої тарілкою, накрийте каструлю кришкою і готуйте долму зі свіжих виноградного листя на слабкому вогні протягом 1 години.
  • Зніміть каструлю з вогню і дайте охолонути. Приберіть важку тарілку і акуратно злийте з каструлі всю рідину. Остудіть долму до кімнатної температури. Долма з свіжих виноградного листя готова, подавайте її з лимонними часточками.