Віндалу (Vindaloo) - страва з Гоа, відповідно, формування рецепта знаходилося під впливом португальців, які завезли чилі в Гоа. Назва походить від португальських слів «оцет», «вино» і «часник». М'ясо для приготуванняВіндалу можна використовувати будь-який, головне - без кісток: куряче філе, свинячу або баранячу вирізку. Куряче м'ясо краще і швидше вбирає спеції, тому курячий віндалу виходить більш гострим.
Склад:
Спеції:
- Свіжі цілі червоні перці чилі. Кількість залежить від того, чи любите ви гострі страви; для дуже гострого віндалу знадобиться 10-12 штук
- 8 гвоздик, сушених
- 1 чайна ложка насіння кмину
- 1 паличка кориці
- 6 стручків кардамону
- 1 чайна ложка чорного меленого перцю
- 4 чайні ложки білого маку
Інші інгредієнти:
- 9 сантиметрів свіжого кореня імбиру, дрібно нарізаного
- 6 великих зубчиків часнику, дрібно нарізаних
- 1 столова ложка пюре з тамаринду
- 2-3 червоних помідора, дрібно нарізаних
- 1 пучок свіжого коріандру (не обов'язково), дрібно нарізаного
- 3 великі цибулини, дрібно нарізаних
- 0,5 кг курячого філе або свинячої вирізки, нарізаною невеликими кубиками
- 3 чайні ложки цукру
- 2 столові ложки яблучного оцту
- 1/2 чайної ложки солі
- Топлене вершкове масло (або рослинне масло)
Спосіб приготування:
- У чистій кавомолці перемеліть перець чилі і інші прянощі (крім маку). Перекладіть в розетку. Після цього окремо перемеліть насіння маку (мак виділяє масло в процесі перемолкі, який мав би потрапити в суміш спецій).
- Потім змішайте часник та імбир з яблучним оцтом і перемішайте до утворення однорідної маси. Змішайте всі спеції разом з часником, оцтом і тамариндом.
- У великій сковороді обсмажити цибулю в двох столових ложках олії, поки він не почне ставати коричневим, додайте приготовлену суміш спецій і ще 1 столову ложку масла. Гасіть цю суміш ще близько 5-ти хвилин.
- Потім додайте в сковорідку з цибулею і спеціями помідори і свіжий коріандр разом зі стеблами. Гасіть ще 5 хвилин.
- Викладіть куряче філе в сковорідку і обсмажити протягом 5-ти хвилин. Потім додайте 0,5 літра води і доведіть до кипіння.
- Додайте сіль і цукор, залиште кипіти на повільному вогні, поки курка не буде готова (близько 30 хвилин).
- Подавайте Віндалу з відвареним рисом (як варіант - з пряним рисом) і сметаною.