Закритий пиріг з м'ясом і рисом за цим рецептом традиційно печуть в Греції під час карнавалів і в свято Вознесіння - четверг через сорок днів після Великодня. Пиріг з м'ясом і рисом дуже ситний, тому подається як самостійне блюдо. А в саму Пасху в Греції фарбують крашанки - традиційно в яскраво-червоний колір.
Склад:
Для начинки:
- 1 бараняча нога вагою 1-1,5 кілограма, порізана кубиками
- 4,5 склянки теплої води (злегка підігрітою в каструльці або мікрохвильовці, але не закіпяченной і остигнула)
- 1 стакан лука, дрібно порізаного
- 1,5 склянки селери, дрібно порізаного
- 1,5 склянки свіжої петрушки, дрібно порізаної
- 1 чайна ложка часнику, давленного
- 1 чайна ложка свіжого листя м'яти, дрібно порізаної, або 0,5 чайної ложки сушеної м'яти
- 2 склянки томатного соусу
- 1/2 склянки оливкової олії
- 1 чайна ложка солі
- 1/2 чайної ложки чорного меленого перцю
- 4 яйця
- 1 стакан сиру Пармезан (будь-якого твердого сиру), тертого
- 1 чайна ложка кориці, меленої
- 1 стакан білого рису
- 1 столова ложка вершкового масла і 1 столова ложка оливкової олії для мастила дека
Для тесту:
- 3,5 склянки борошна
- 1 чайна ложка солі
- 3 столові ложки оливкової олії
- 1 яйце
- 3 столові ложки теплої води
Спосіб приготування:
- Покладіть м'ясо у велику каструлю, залийте теплою водою, накрийте кришкою і доведіть до кипіння. Потім додайте в каструлю цибулю, селеру, петрушку, часник, томатний соус, м'яту, оливкове масло, сіль і перець. Накрийте кришкою, зменшіть вогонь до мінімуму і варіть 1 годину.
- Поки вариться м'ясо, зробіть тісто. Змішайте в мисці борошно, сіль і оливкове масло, ретельно перемішайте вилкою. Додайте 1 яйце і знову перемішайте. Поступово додавайте теплу воду, ретельно перемішуючи до однорідної маси.
- Місіть тісто руками, поки воно не стане жорстким. Потім накрийте миску з тестом і поставте в холодильник мінімум на 1 годину.
- Зніміть м'ясо з вогню. Злегка збийте 4 яйця, додайте тертий сир і корицю. Гарненько перемішайте і додайте до м'яса. Також в каструлю додайте рис.
- Розігрійте духовку до 200 градусів.
- Дістаньте тісто з холодильника і розділіть його на 2 кульки. Розкачайте їх на посипаний борошном стіл до товщини 0,5 сантиметра. Щоб вийшов Закритий пиріг з м'ясом, один лист тіста (нижній) повинен бути трохи більше дна дека, щоб загнути краю за верхній лист. Верхній повинен повністю закривати деко.
- Змастіть деко вершковим маслом, полийте оливковою. Викладіть більший лист тіста, зверху рівномірно викладіть начинку і накрийте другим листом тесту. Загорніть краї нижнього шару тесту на верхній, стисніть краї тіста разом. Зверху злегка змастіть пиріг оливковою олією.
- Проколіть пиріг виделкою в декількох місцях. Поставте пиріг в духовку і випікайте 45 хвилин, до золотистого кольору тесту. Вийміть пиріг з м'ясом і рисом з духовки, дайте постояти кілька хвилин, розріжте на квадрати і подавайте.