Закритий пиріг з м’ясом і рисом за цим рецептом традиційно печуть в Греції під час карнавалів і в свято Вознесіння — четверг через сорок днів після Великодня. Пиріг з м’ясом і рисом дуже ситний, тому подається як самостійне блюдо. А в саму Пасху в Греції фарбують крашанки — традиційно в яскраво-червоний колір.

Склад:

Для начинки:

  • 1 бараняча нога вагою 1-1,5 кілограма, порізана кубиками
  • 4,5 склянки теплої води (злегка підігрітою в каструльці або мікрохвильовці, але не закіпяченной і остигнула)
  • 1 стакан лука, дрібно порізаного
  • 1,5 склянки селери, дрібно порізаного
  • 1,5 склянки свіжої петрушки, дрібно порізаної
  • 1 чайна ложка часнику, давленного
  • 1 чайна ложка свіжого листя м’яти, дрібно порізаної, або 0,5 чайної ложки сушеної м’яти
  • 2 склянки томатного соусу
  • 1/2 склянки оливкової олії
  • 1 чайна ложка солі
  • 1/2 чайної ложки чорного меленого перцю
  • 4 яйця
  • 1 стакан сиру Пармезан (будь-якого твердого сиру), тертого
  • 1 чайна ложка кориці, меленої
  • 1 стакан білого рису
  • 1 столова ложка вершкового масла і 1 столова ложка оливкової олії для мастила дека

Для тесту:

  • 3,5 склянки борошна
  • 1 чайна ложка солі
  • 3 столові ложки оливкової олії
  • 1 яйце
  • 3 столові ложки теплої води

Спосіб приготування:

  • Покладіть м’ясо у велику каструлю, залийте теплою водою, накрийте кришкою і доведіть до кипіння. Потім додайте в каструлю цибулю, селеру, петрушку, часник, томатний соус, м’яту, оливкове масло, сіль і перець. Накрийте кришкою, зменшіть вогонь до мінімуму і варіть 1 годину.
  • Поки вариться м’ясо, зробіть тісто. Змішайте в мисці борошно, сіль і оливкове масло, ретельно перемішайте вилкою. Додайте 1 яйце і знову перемішайте. Поступово додавайте теплу воду, ретельно перемішуючи до однорідної маси.
  • Місіть тісто руками, поки воно не стане жорстким. Потім накрийте миску з тестом і поставте в холодильник мінімум на 1 годину.
  • Зніміть м’ясо з вогню. Злегка збийте 4 яйця, додайте тертий сир і корицю. Гарненько перемішайте і додайте до м’яса. Також в каструлю додайте рис.
  • Розігрійте духовку до 200 градусів.
  • Дістаньте тісто з холодильника і розділіть його на 2 кульки. Розкачайте їх на посипаний борошном стіл до товщини 0,5 сантиметра. Щоб вийшов Закритий пиріг з м’ясом, один лист тіста (нижній) повинен бути трохи більше дна дека, щоб загнути краю за верхній лист. Верхній повинен повністю закривати деко.
  • Змастіть деко вершковим маслом, полийте оливковою. Викладіть більший лист тіста, зверху рівномірно викладіть начинку і накрийте другим листом тесту. Загорніть краї нижнього шару тесту на верхній, стисніть краї тіста разом. Зверху злегка змастіть пиріг оливковою олією.
  • Проколіть пиріг виделкою в декількох місцях. Поставте пиріг в духовку і випікайте 45 хвилин, до золотистого кольору тесту. Вийміть пиріг з м’ясом і рисом з духовки, дайте постояти кілька хвилин, розріжте на квадрати і подавайте.