Створений в 1832 році учнем кухаря австрійського принца Франца Захера, цей шоколадний торт дуже швидко набув популярності. Пізніше нащадки Захера побудували у Відні готель «Захер», і зробили шоколадний торт Захер своїм фірмовим тортом. Коли популярна віденська кондитерська скопіювала рецепт, Захер судилися з нею, і за рішенням суду зберегли за собою право використовувати назву «Original Sacher torte» (оригінальний торт Захер).
Склад
Для коржів:
150 грам темного шоколаду
120 грам вершкового масла, розтопленого
1/2 склянки цукру
1 склянка борошна
6 яєць (окремо білки і жовтки)
1 столова ложка цукрової пудри
1 столова ложка розпушувача тесту
300 грам абрикосового варення кімнатної температури
Для шоколадної глазурі:
200 грам темного шоколаду
1 склянка цукрової пудри
2 столові ложки вершкового масла
Кілька крапель лимонного соку
8 чайних ложок гарячої кип'яченої води
Спосіб приготування:
Підготуйте форму для запікання зі знімною оправою: виріжте коло вощеного паперу за розміром дна і смужку для стінок, вкладіть папір в форму. Розігрійте духовку до 160 градусів.
Розтопіть шоколад на водяній бані (покладіть шоколад в миску, а миску поставте в каструльку з водою, грійте на сильному вогні). У великій мисці збийте міксером вершкове масло з цукром, додайте розтоплений шоколад. Потім додайте яєчні жовтки по одному, продовжуючи збивати, щоразу отримуючи однорідну кремоподібну масу.
В іншій мисці збийте яєчні білки з цукровою пудрою, додайте їх до шоколадної суміші. Туди ж додайте борошно і розпушувач тесту, ретельно все перемішайте.
Викладіть тісто в підготовлену форму, дерев'яною лопаткою розподіліть рівномірно і випікайте близько 50-ти хвилин. Перевіряйте на готовність, протикаючи тісто зубочисткою, вона повинна виходити чистою.
Дістаньте торт з духовки, зніміть оправу з форми, акуратно розріжте бічну папір і дайте трохи охолонути. Переверніть торт на піднос і приберіть папір з дна. Розріжте торт горизонтально на 2 половини, змастіть нижню половину варенням і накрийте верхньою половиною.
Для приготування глазурі розтопіть шоколад на водяній бані, додайте цукрову пудру, вершкове масло і лимонний сік. Постійно перемішуючи і підтримуючи однорідність, додавайте по одній чайній ложці гарячої води.
Поки глазур ще тепла, покрийте їй верх і боки торта, і дайте охолонути. За бажанням подавати шоколадний торт Захер можна з збитими вершками.