Часник своїми смаковими якостями і лікувальними властивостями відомий людям з давніх часів. Своє поширення по світу він почав із Середньої Азії. Його вживали в їжу в Стародавньому Єгипті, Стародавньому Римі, Греції та Індії. Свіжий часник входив в щоденний раціон легіонерів в Римі і будівельників пірамід в Єгипті. Вважалося, що він надає силу і хоробрість. У стародавньому Китаї часник використовували як приправу і як засіб, що відганяють злих духів — зв’язки часнику висіли в кожній хаті перед вхідними дверима. Користь Часника для здоров’я і його цілющі властивості були також широко відомі — він входив до складу дезінфікуючих і загоюють мазей, також їм лікували хвороби органів травлення, дихання, кровообігу.

Застосування і користь часнику для здоров’я

Судинні захворювання

І в наш час вживання в їжу свіжого часнику допомагає попередити багато захворювань, особливо судинні. До складу часнику входять більш як ста корисних речовин, вітамінів, мінералів, сполук, основним з яких вважається аллицин. Це з’єднання сірки вважається сильним антиоксидантом, яке розслаблює стінки кровоносних судин, сприяє руйнуванню тромбів і запобігає їх появу. Також аллицин здатний знижувати рівень холестерину в крові і руйнувати атеросклеротичні бляшки. Все це призводить до посилення кровотоку по кровоносних судинах, а, отже, до більш активного насичення всіх органів киснем. Аліцин — ворог номер один по відношенню до стрептококів, стафілококів, і багатьом іншим шкідливим бактеріям, вірусам та інфекціям.

Онкологічне захворювання

Систематичне вживання часнику в їжу також допоможе вам запобігти утворенню ракових клітин. Завдяки все тим же антиоксидантам, які захищають організм від нападів вільних радикалів, перешкоджаючи пошкодження ДНК і розвитку ракової пухлини.

Дезінфекція

У народній медицині соком часнику обробляють місця укусів комах, зокрема бджіл і ос. Часниковим паром дихають при грипі та його симптомах (нежиті, кашлі), роздавлений часник використовують зовнішньо для лікування бородавок, шкірної висипки, мозолів і т. Д.

Поради і застереження

Але не забувайте, що поряд з руйнуванням шкідливих бактерій, часник також руйнує і корисні для організму бактерії. Тому при лікуванні і профілактиці часником головне — не перестаратися. Особливо обережно потрібно вживати часник людям із серцевими захворюваннями — надмірне вживання часнику може привести до судинних спазмів. Також зловживання часником може привести до утворення шкірних виразок і руйнування флори шлунка і кишечника. Всього лише 1-2 зубчики свіжого часнику в день допоможуть вам уникнути безлічі захворювань і зміцнять ваш організм.

Слід пам’ятати, що Часник для здоров’я найбільш корисний в сирому вигляді. Термічна обробка і сушка знижують його корисні властивості. Тобто, якщо ви використовуєте часник при приготуванні будь-якого страви, додайте його в самому кінці.

Останнім часом у продажу з’явилося безліч харчових добавок на основі часнику, і навіть часник в таблетках. Лікарські властивості таких добавок не викликають сумнівів, але вони, звичайно ж, все одно не можуть замінити собою свіжий часник. Єдина їх перевага — відсутність різкого часникового запаху.

Їжте часник і будьте здорові.

Запобігти і вилікувати багато захворювань також допоможе шипшина. Для здоров’я також корисні курячі яйця, проте існує ризик зараження сальмонельозом при вживанні сирих яєць, зварених всмятку або недосмажених (яєчні). Убезпечити себе можна, якщо використовувати пастеризовані яйця. Користь сиру для здоров’я також важко переоцінити, адже він є відмінним джерелом білка.