Cтейк зі свинини

Вважається, що стейк — чисто американська страва, адже в США він зведений мало не в культ. Але, це не зовсім так, слово «стейк» походить від древнескандинавского «смажити» і позначає якісно приготований шматок м’яса, розрізаний поперек волокон. Сьогодні я хочу не просто поділитися класичним рецептом стейка з свинини, а й розповісти його історію, вона досить цікава

Традиційно вважається, що найкращий стейк — з яловичини. Я погоджуся з цим, але тут є одне але. Для якісного стейка потрібно дуже ретельно вибирати м’ясо, а пропонований асортимент яловичини — часто залишає бажати кращого. Можна для стейка використовувати телятину, але не завжди її можна знайти.
А ось Стейк зі свинини — відмінний варіант для більшості випадків, і м’ясо можна вибрати, і ймовірність не зіпсувати кінцевий продукт буде вище.

Історія стейка

Іcтoрія стейка починається зі врeмeн Дрeвнeгo Рімa, коли в храмах стародавніх богів жерці смажили великі шматки м’яса на решітці над вогнем, для того, щоб покласти їх на вівтар в якості жертви.

У Європі в середні століття яловичина мала низьку репутацію, частіше зустрічалася телятина, яку розбирали більш заможні верстви населення. Вперше технологія відгодівлі биків заради м’яса з’явилася в Англії, звідти ж і пішли слова біфштекс і ростбіф, в тому числі і в російську мову. В Англії cтeйк став популярний лише в XV вeкe, в 1460 гoду рецепт вперше з’явився в книгах.

А початком американського культу стейка вважається той момент, коли Колумб привіз в Америку корів породи Лoнгxopн. На сьогоднішній день США — найбільший експортер яловичини, поряд з Австралією, Аргентиною і Новою Зеландією.

Стейк зі свинини

Отже, для початку — самий Класичний рецепт стейка з свинини , та й взагалі, з будь-якого м’яса.

Інгредієнти :

  • Свинячі стейки, товщиною не менше 3, але не більше 5 сантиметрів.
  • Сіль, перець для натирання м’яса.
  • Оливкова олія (на крайній випадок можна взяти і соняшникова, але не рекомендую)

Готуємо:

М’ясо натираємо сіллю і перцем, попередньо обсушити його паперовим рушником. Даємо постояти 5-10 хвилин. Найкраще смажити стейки на відкритому вогні, на решітці, але можна і на сковороді. Наливаємо оливкова олія, але трохи, буквально, щоб змастити поверхню. Розігріваємо сковороду і як тільки з’явився легкий димок від масла — саме час класти стейки.

Смажити потрібно до затвердіння м’яса і появи золотисто-коричневого кольору, з кожного боку. Зазвичай, це 2-3 хвилини на кожну сторону. Після цього знімаємо з вогню і на тарілку. Дуже бажано накрити м’ясо фольгою, щоб настоявся ще 5-10 хвилин. Ось і все, просто, швидко і дуже смачно. Справжній, чоловічий рецепт стейка з свинини Цікаві факти

  • Ідеальний стейк готується наступним чином: спочатку на розпеченій поверхні, температурою близько 250 градусів, стейк присмажується 15-20 секунд, схоплюється «корочкою», потім переноситься на поверхню з температурою близько 150, де і доводиться до необхідного ступеня прожарювання. Так роблять в хороших ресторанах.
  • Для стейка підходить тільки 7-10% туші тварини. Тому, справжнє м’ясо для стейка — дороге задоволення.
  • Виділяють 10 видів м’яса для стейка, в залежності від місця, де було вирізано м’ясо.
  • У США виділяють 6 видів прожарювання стейка. Причому, в будь-якому пристойному закладі представлені всі шість видів.
  • Стейки ніколи не готують з парного м’яса. Воно повинно вистоятися не менш 20 днів.