Ті часи, коли на полицях було два-три сорти коньяку і відрізнялися вони тільки «зірочками», давно пройшли. Зараз я не ризикну припустити, скільки видів коньяку представлено в середньому супермаркеті. Але, чим же вони відрізняються один від одного, крім, звичайно, ціни? Що означають зірки і літери на пляшках? Про це я і хочу розповісти сьогодні.

Я буду розглядати тільки вітчизняні коньяки і французькі, тому що саме їх можна зустріти в магазинах найчастіше. Причому, під вітчизняними я розумію коньяки, що випускаються в країнах колишнього СРСР — Вірменії, Грузії, України та інших. Класифікація у них одна, так що різночитань бути не повинно.

Коньяки країн СНД

Наші коньяки бувають двох видів: ординарні, у яких термін витримки від 3 до 5 років і марочні, які мають термін витримки від 6 років і старше.

Ординарний коньяк — молодий, саме він маркується зірками на етикетці. За їх кількістю можна визначити, скільки років витримки коньяк має.

  • Три зірки — три роки витримки, фортеця 40%
  • Чотири зірки — 4 роки витримки, фортеця такого коньяку 41%
  • П’ять зірок — витримка п’ять років, фортеця 42%

Марочний коньяк — старіший, витриманий, теж поділяється на кілька видів:

  • Коньяк витриманий, 6-7 років, на етикетці можуть бути присутніми букви КВ. Міцність напою — 42%
  • Коньяк витриманий вищої якості, 8-10 років витримки, на етикетці букви КВВЯ. Фортеця — 43-45%
  • Коньяк старий, 10 і більше років витримки, дуже рідко на етикетках є букви КС
  • Дуже старий коньяк, маркується літерами ОС, зазвичай це колекційні сорти, при витримці менше 10-15 років, але додатково, після купажу, такі коньяки витримують в дубових бочках ще близько 3 років

Коньяки КС і ОС мають різну міцність, від 40 до 57%, все залежить від технології їх виробництва.

Зарубіжні коньяки

Так, з вітчизняними коньяками розібралися, тепер перейдемо до французьких коньяків. До речі, саме звідти родом цей алкогольний напій. До того ж, право називатися коньяком мають тільки ті сорти, які виготовлені з винограду, вирощеного у Франції, в певній місцевості. Все інше — не має права називатися коньяком і називається Бренді . В історії коньяку, як напою, був тільки один прецедент — в 1900 році Микола Шустов представив на всесвітній виставці свій коньяк, вироблений на заводі в Єревані. В ході «сліпої дегустації» експерти визнали його найкращим. Цьому коньяку було дано право називатися саме коньяком, ні до, ні після цього нікому не вдавалося отримати такий привілей.

Але повернемося до видів коньяку, виробленого у Франції. Маркування у всіх зарубіжних коньяків однакова, давайте подивимося докладніше:

  • VS (Very Special) / Trois Etoiles ( «Три зірки») — коньяк, витриманий не менше 2,5 років
  • VO (Very Old) / VSOP (Very Superior Old Pale) — коньяк, з витримкою не менше 4 років
  • VVSOP (Very-Very Superior Old Pale), Grande Reserve — коньяк, який має витримку не менш 5 років
  • XO (Extra Old) — витримка становить не менше 6 років

У Франції, та й в цілому, по світу, коньяки з витримкою більше 6 років заборонено класифікувати. Вважається, що після цього терміну процес купажу контролювати неможливо, тому провідні фірми-виробники замість класифікації дають таким коньяків власні імена.