У гонитві за імпортними вітамінними препаратами ми часто не помічаємо, що чудові джерела цих самих вітамінів виростають зовсім поруч з нами. Всім знайомий кущ шипшини в кольорі. Проходячи повз, відчуваєш полонить аромат його квіток. Кущ шипшини може дати масу корисних продуктів: пелюстки, плоди, насіння і навіть коріння.

Користь шипшини

Користь шипшини для здоров’я незаперечна. За змістом корисних для здоров’я речовин плоди шипшини набагато випереджають всі ягоди і фрукти. Плоди шипшини потрібно збирати на самому початку осені. До цього часу вони дозрівають і набувають темно-червоний колір. Саме в цей час в них міститься найбільша кількість вітамінів і аскорбінової кислоти. Навіть лимони не можуть обігнати шипшина за вмістом вітаміну С.

Крім вітаміну С в плодах шипшини містяться вітаміни А, К, Р, Е, а також необхідні для нервової системи вітаміни групи В. Включивши шипшина, вірніше, його відвар, в свій раціон, ви поповните організм необхідними мікроелементами: калієм, кальцієм, залізом і магнієм, а також, фосфором, хромом, міддю, молібденом і марганцем. Настій шипшини дуже приємний на смак, завдяки вмісту природних цукрів і ароматичних речовин. Шипшина широко використовують при лікуванні багатьох хвороб. Відомо позитивний вплив цих плодів на функцію травних органів, нирок.

Вживання відвару запобігає запальні захворювання. Коріння шипшини застосовують при розладі кишечника, а масло насіння надає благотворну дію при запальних захворюваннях порожнини рота і горла. Мазі на основі масла шипшини застосовують при лікуванні ран і гнійників. Підвищений вміст вітаміну С в плодах шипшини дозволяє застосовувати їх для зміцнення імунітету, судинної системи, для лікування атеросклерозу. З лікувальною метою прийнято вживати сироп шипшини, який продається в аптеках, а також відвар, який без зусиль можна приготувати самостійно.

Для приготування відвару шипшини візьміть 0,5 склянки сушених плодів, промийте їх в друшляку холодною водою і викладіть в каструльку. Залийте 1 літром окропу, поставте на сильний вогонь і кип’ятіть 10-15 хвилин. Потім зніміть відвар з вогню і дайте настоятися 3 години під кришкою. Процідіть відвар в банку, а плоди складіть в холодильник — їх можна використовувати для приготування відвару ще пару раз. Насолоджуйтеся прекрасним смаком відвару шипшини і отримуйте необхідні вітаміни протягом усієї зими, коли їх особливо не вистачає.

Користь шипшини важко переоцінити, до того ж, не існує протипоказань до його застосування. Будьте здорові! Також пам’ятайте, що для підтримки імунітету, а отже і відмінного самопочуття, у вашому раціоні повинні бути присутніми мед і часник. А сир — це джерело білка, його користь для здоров’я також незаперечна.