Виноград — досить доступний, але в той же час і вишуканий продукт. Залежно від сорти цієї рослини він може бути білим, червоним, темним, солодким або кислим. Виходячи з цих смакових якостей, можна вживати виноград в сирому вигляді, у вигляді варення, соусу, соку або в якості повноцінного компонента складних основних страв та десертів. Крім того, виноград в будь-якому вигляді дуже корисний.

Примітно, що виноград рекомендують вживати в їжу людям, що страждають від зниженого гемоглобіну. Це обумовлено тим, що унікальна структура винограду містить багато білка і ресвератрола, ці речовини здатні не тільки наситити кров відсутніми еритроцитами, але і значно підвищити артеріальний тиск, зміцнити серцевий м’яз і стінки кровоносних судин.

Виноград маринований

Ця страва є досить незвичайною, але смачною закускою, для приготування якої потрібно спочатку змішати 600 грам води з 150 грамами цукрового піску і довести суміш до кипіння на повільному вогні. Потім туди вливається 150 грам яблучного оцту, концентрація цього продукту не повинна перевищувати 3%. Все знову доводиться до кипіння і знімається з вогню. Отриманою гарячою сумішшю потрібно залити спеції.

Спеції являють собою суміш з 5 штук гвоздики, 4 горошин запашного перцю, чайної ложки кориці. У такому вигляді маринад потрібно залишити під кришкою на 3-4 години для настоювання. Виноград (для цієї страви можна брати будь-якого сорту за смаком) заливається маринадом і залишається в такому вигляді на 2-3 дня в прохолодному місці. По закінченні цього часу блюдо можна подавати в якості самостійної закуски.

Смузі з виноградом

З використанням червоного винограду можна приготувати популярний останнім часом вітамінний коктейль під назвою «смузі». Для цього спочатку потрібно охолодити 150 грам виноградного соку, бажано щоб він був свіжовичавлений з сортів червоного винограду або асорті. Виноград для приготування напою рекомендується теж охолодити перед використанням.

У блендері змішується виноград в кількості близько 200 грам (рекомендується використовувати червоні сорти без кісточок або попередньо їх видалити) і сік до однорідної маси. Потім в смузі поступово вводиться 100 грам йогурту підвищеної жирності, але без всяких наповнювачів. Все знову подрібнюється за допомогою блендера до однорідності.

При цьому не повинно потрапляти фрагментів виноградної шкірки. Подають такий коктейль у високому стакані, прикрашеному половинкою міцної великої червоної виноградини. Виноградний смузі дуже корисний, його рекомендується вживати на сніданок для того, щоб наситити організм енергією на цілий день.