Лазанья — італійська страва, що складається з декількох шарів тесту і начинки. Тісто для лазаньї використовується виключно з твердих сортів пшениці, таке ж, як для виготовлення макаронів. Спеціальне тісто в твердих аркушах продається в багатьох супермаркетах, однак тісто для лазаньї можна приготувати і в домашніх умовах. Рецепт класичної лазаньї включає м’ясний фарш, овочі і сир пармезан. Однак існує безліч різновидів начинок: курка, гриби, шпинат, овочі, м’ясо. Лазанья в домашніх умовах готується досить просто, але вимагає багато часу, тому наберіться терпіння і давайте розглянемо класичний рецепт Лазаньї в домашніх умовах.

Склад:

  • 450 грам нежирного яловичого фаршу
  • 1/2 середньої білої цибулини, нарізаною дрібними кубиками
  • 1/2 великого болгарського перцю (червоного, жовтого або зеленого), очищеного від насіння і нарізаного дрібними кубиками
  • 200 грам готового тіста для лазаньї
  • 1/2 склянки цукру
  • 500 грам томатного соусу
  • 100 грам томатної пасти
  • 300 грам консервованих помідорів (можна використовувати свіжі, злегка тушковані), нарізаних дрібними кубиками
  • 450 грам сиру Рікотта, дрібно нарізаного
  • 600 грам сиру моцарелла, нарізаного тонкими великими квадратами
  • 300 грам сиру пармезан, тертого
  • 1/2 чайної ложки сушеного меленого часнику
  • 2 чайних ложки орегано
  • 1/2 чайної ложки солі
  • 2 чайних ложки суміші італійських спецій
  • 2 столові ложки свіжої петрушки, дрібно порізаної
  • 1 зубчик часнику, роздавлений
  • 2 столові ложки білого винного оцту

Спосіб приготування:

  • Обсмажте фарш у великій сковороді, постійно помішуючи, до коричневого кольору. Застелите дно миски паперовими рушниками, і викладіть на них обсмажений фарш, діставши його з сковороди ложкою з дірочками і віджавши зайвий жир. Промокніть фарш рушником і викладіть у велику миску.
  • Жир з сковороди злийте, в неї покладіть болгарський перець і цибулю. Обсмажте на середньому вогні кілька хвилин до м’якості. Потім додайте обсмажену фарш, зменшіть вогонь до мінімуму і готуйте ще 5 хвилин, постійно помішуючи. Потім додайте томатний соус і томатну пасту, перемішайте. Додайте консервовані томати, орегано, петрушку, суміш італійських спецій, сушений часник, оцет і цукор. Гасіть близько 30 хвилин, іноді перемішуючи, соус повинен вийти густий.
  • Приготуйте тісто для лазаньї за рецептом на упаковці. Слідкуйте за тим, щоб в каструлі, де воно вариться, було достатньо води, інакше тісто сліпнется. Коли тісто звариться, промийте його в друшляку, складіть у каструлю і залийте водою, щоб запобігти висиханню і злипання.
  • У сухий глибоке деко викладіть 1 стакан соусу і розподіліть його рівномірно по дну. Зверху викладіть листи тесту, краями внахлест, потім ще шар соусу, зверху шар сиру моцарелла, потім шар сиру Рікотта і, нарешті, тонкий шар тертого пармезану. Зверху знову покладіть шар тіста, потім соусу і сирів. Зверху знову покладіть шар тіста. Якщо у вас залишився ще соус і сир, можна викласти зверху останнього шару тесту.
  • Розігрійте духовку до 190 градусів. Накрийте деко алюмінієвою фольгою, щоб вона не стосувалася лазаньї, випікайте протягом 45-ти хвилин. Перед подачею лазанью злегка остудіть.