Один з найулюбленіших консервованих салатів ще з радянських часів - це всіма улюблене лечо. Лечо - традиційне блюдо угорської кухні міцно увійшло в раціон кожної сім'ї. Рецептів його приготування багато. У кожної господині свій варіант його приготування. Варіацій багато: з оцтом і без, з цибулею, морквою, навіть з рисом. Але класичне лечо готується виключно з помідорів і перцю.

Рецепт приготування.

Помідори слід вибрати досить м'ясистих сортів, з щільною м'якоттю і тонкою шкіркою. Перець, так званий усіма нами улюблений «болгарський», краще брати і зелений, і червоний. Це додасть смакових відтінків і поліпшить естетичний вигляд.

Помідорів - три кілограми, перцю - один кілограм. Помідори помити, видалити плодоніжки, очистити від пошкоджень. Скласти в глибоку посуд, залити крутим окропом, накрити кришкою, залишити приблизно на п'ятнадцять - двадцять хвилин. Перець добре вимити, очистити від плодоніжок насіння, нарізати великою соломкою або великими часточками.

Після отримання опіків шкірка з помідор легко знімається. Слід очистити помідори повністю від шкірки. Очищені помідори можна перемолоти через м'ясорубку або нарізати часточками. Якщо пропустити через м'ясорубку, вийде однорідна маса. Якщо нарізати часточками - вийде варіант більше схожий на салат. Це справа смаку кожної господині. Для приготування лечо краще підходять чавунні або алюмінієві казани.

Покласти помідорні масу в казан, довести до кипіння. Після закипання зменшити вогонь і кип'ятити двадцять - тридцять хвилинок. Після цього додати заздалегідь нарізаний нами перець. Довести до кипіння і знову зменшити вогонь.

Кип'ятити на середньому вогні близько години - до повної готовності перцю. Додати сахарок і сіль за смаком. Лечо повинно вийти середньої густоти. Якщо на поверхні багато зайвої рідини, її можна вилити в окремий посуд, а потім використовувати для приготування борщів, супів, печені, і т.д. Гаряче готове лечо покласти в чисті баночки, закатати, гарненько їх укутати до повного охолодження. Для консервування лечо найкраще підходять півлітрові або літрові банки.