Цей Листковий пиріг зі шпинатом і сиром фета - одне з найбільш популярних страв в Греції. Пиріг може бути поданий гарячим, як основне блюдо, або холодним, як перекушування. Кулінарні традиції Греції і Італії дещо подібні, в Італії також досить широко використовується шпинат. Дуже рекомендую спробувати лазанью зі шпинатом і сирну запіканку зі шпинатом з моєї колекції рецептів італійської кухні.
Склад:
- 800 грам шпинату, свіжого або замороженого
- 1/2 склянки оливкової олії
- 1/2 склянки зеленої цибулі, дрібно порізаного
- 1/2 склянки свіжої петрушки, дрібно порізаної
- 2 столові ложки свіжого кропу, дрібно порізаного, або 1 столова ложка сушеного кропу
- 4 яйця, злегка збитих
- 1 стакан сиру фета, дрібно покришеного
- 1/2 чайної ложки солі
- 1/2 чайної ложки чорного меленого перцю
- 1 щіпка мускатного горіха, меленого
- 1/2 склянки вершкового масла, розтопленого
- 250 грам листкового тіста
Спосіб приготування:
- Розігрійте духовку до 180 градусів.
- Відріжте від шпинату товсті стебла, вони нам не знадобляться. Листя шпинату вимийте в холодній воді, відіжміть руками і просушіть рушником. Поріжте шпинат на шматочки довжиною 1 сантиметр.
- Розігрійте оливкову олію у великій сковороді на вогні вище середнього. Обсмажте в ній зелена цибуля, постійно помішуючи, протягом 4-х хвилин, потім додайте шпинат і обсмажуйте ще 3 хвилини. Викладіть зелень в миску і трохи остудіть.
- Додайте петрушку, кріп, яйця, сир фета, сіль, перець і мускатний горіх, добре перемішайте і відставте в сторону.
- Змастіть маслом форму для запікання розміром приблизно 25 * 40 сантиметрів. Листкове тісто розкачати в пласт товщиною 2 міліметри. Викладіть у форму тісто в 3 шари, кожен шар змащуючи розтопленим вершковим маслом. Зверху тесту розподіліть начинку, залишаючи чистими по 2 сантиметри кожного краю тесту. Загніть чисті краю на начинку. Зверху викладіть ще 3 шари тесту, також змащуючи кожен розтопленим маслом, заправляючи краї в утворилися проміжки. Змастіть пиріг зверху розтопленим маслом.
- Поставте форму в середину духовки і запікайте 40 хвилин до утворення золотистої скоринки. Перед тим як розрізати пиріг, охолодіть його протягом 5 хвилин. Розріжте Листковий пиріг зі шпинатом на квадрати і подавайте.