На новий рік в Греції кожна господиня сама пече Грецький хліб за цим рецептом. Всередину грецького хліба запікається монетка. Опівночі грецький хліб розрізається і роздається всім присутнім в будинку. За традицією того, кому попадеться шматок з монеткою, в наступаючому році посміхнеться удача.

Склад:

  • 2,5 чайних ложок сухих дріжджів
  • 1/2 склянки теплої води
  • 1/2 склянки молока
  • 1/3 склянки вершкового масла
  • 1/2 склянки цукру
  • 3 яйця
  • 2 чайні ложки цедри апельсина, дрібно нарізаною
  • 1 чайна ложка цедри лимона, дрібно нарізаної
  • 1/2 чайної ложки солі
  • 3 склянки борошна
  • 1 яєчний жовток, змішаний з 1 столовою ложкою води
  • 1/2 склянки мигдалю, очищеного від шкірки

Спосіб приготування:

  • Змішайте сухі дріжджі з теплою водою і ретельно перемішайте. Відставте в сторону, поки дріжджі повністю не розчиняться.
  • У невеликій каструльці нагрійте молоко і вершкове масло, поки масло не розчиниться, але не доводьте до кипіння. Перелийте молоко у велику миску, додайте цукор і злегка остудіть. Додавайте яйця по одному за раз, ретельно збиваючи суміш виделкою або вінчиком після додавання кожного яйця. Потім додайте дріжджі, апельсинову і лимонну цедру і сіль. Ретельно перемішайте.
  • Поступово додавайте борошно, збиваючи міксером на маленькій швидкості. Злегка посипте борошном стіл, викладіть на нього тісто і місіть руками, поки тісто не стане жорстким і не липким. Додавайте борошно в міру необхідності.
  • Велику миску злегка змастіть розтопленим вершковим маслом, покладіть в неї тісто і його теж змастіть маслом. Накрийте миску пластиковою кришкою і поставте в тепле місце приблизно на 1 годину, тісто має піднятися і подвоїтися в розмірах.
  • Викладіть тісто на присипаний борошном стіл і злегка помісити руками. За бажанням можете, як греки, вкласти всередину тіста монетку. Сформуйте з тіста круглий пиріг, діаметром приблизно 30 сантиметрів. Викладіть тісто на змащене маслом деко і дайте постояти ще 40 хвилин. Розігрійте духовку до 160 градусів.
  • Змастіть верх хліба яєчним жовтком з водою. Викладіть зверху мигдаль певним малюнком, можна викласти число наступаючого року. Випікайте Грецький хліб 40 хвилин до золотистого кольору, подавайте теплим.