Святкування нового року ніколи не обходиться у В’єтнамі без цього рисового пирога. Новорічний пиріг вимагає багато часу для приготування, але результат того вартий. Процес приготування цього пирога може здатися нам, європейцям, трохи дивним. Принаймні для мене варений пиріг був в дивину.

Склад:

  • 2 склянки клейкого рису
  • 1/2 склянки золотистої квасолі, очищеної
  • 150 грам свинячої вирізки без кісток, нарізаної на шматочки завтовшки 1 сантиметр
  • 2 столові ложки зеленої цибулі, дрібно порізаного
  • 1,5 столові ложки рибного або соєвого соусу
  • 1/2 чайної ложки чорного меленого перцю
  • 1/2 чайної ложки солі
  • 1,5 столові ложки рослинної олії
  • 1 стакан води

Спосіб приготування:

  • Висипати рис в одну миску, а золотисту квасоля в іншу. Залийте холодною водою і залиште вимочувати на ніч. У миску викладіть свинину, посипте перцем, сіллю зеленою цибулею, полийте рибним або соєвим соусом, перемішайте і залиште маринуватися на 30 хвилин.
  • Просушіть замочений рис і квасоля, рис посоліть і перемішайте.
  • Нагрійте масло на вогні вище середнього в воке або глибокій сковороді. Обсмажте злегка замариноване м’ясо 4-6 хвилин, відставте в сторону.
  • Викладіть золотисту квасоля в невелику каструльку, залийте 1 склянкою води і варіть на слабкому вогні близько 20-ти хвилин до м’якості. Зніміть з вогню, просушіть і розімніть квасоля виделкою або м’ялкою для картоплі.
  • На столі розстеліть шматок харчової плівки зі стороною близько 50 сантиметрів. Зверху покладіть такий же шматок алюмінієвої фольги. Викладіть майже половину рису в центр фольги і розповсюдьте його тонким шаром по поверхні фольги, залишивши краю в кілька сантиметрів. Зверху рису викладіть половину размятой квасолі тонким шаром. Потім шаром викладіть скибочки м’яса. Зверху знову шар залишилася квасолі і шар залишився рису. Залиште трохи рису.
  • Складіть два протилежних краю фольги і харчової плівки, злегка придавивши краю пирога до фользі. Загорніть ці краї разом, відкритими повинні залишитися 2 краю пирога.
  • Що залишився рис викладіть в що залишилися відкритими 2 краю пирога, закриваючи м’ясо і квасолю. Загорніть ці краї фольгою і харчовою плівкою. Покладіть повністю загорнутий пакет з пирогом на інший шматок харчової плівки і знову ретельно оберніть його. Перев’яжіть пакет товстою ниткою або мотузкою.
  • Покладіть пакет у велику каструлю, залийте водою і доведіть до кипіння. Зменшіть вогонь до мінімуму і варіть, не накриваючи кришкою, 4 години, додаючи воду в міру необхідності. Потім зніміть з вогню і остуджують 1 годину. Розріжте пакет на 4 частини, зніміть обгортку. Новорічний пиріг готовий, можна подавати на стіл.