У Китаї зовсім небагато десертів. Зазвичай, після основного блюда китайці вважають за краще свіжі фрукти. Випічку і солодкі страви готують в Китаї в особливих випадках, в честь свят і фестивалів. Червоні фрукти (red dates) в рецепті Новорічного пирога на пару — дрібненькі плоди тропічної пальми. Їх висушують і використовують для приготування деяких страв. Їх можна знайти у великих супермаркетах, але якщо не вдалося, замініть їх сушеними світлими фініками.

Склад:

  • 5 штук дрібних світлих фініків
  • 300 грам цукру
  • 2 склянки окропу
  • 7 склянок клейкою рисової муки
  • Білі кунжутне насіння для прикраси (не обов’язково)

Спосіб приготування:

  • Вимочіть фініки в холодній воді близько 30-ти хвилин, розріжте навпіл, вийміть кісточки, відставте в сторону.
  • Цукор нагрійте в невеликій мисці на середньому вогні, грійте його, постійно помішуючи, поки цукор не карамелізується (стане коричневим і тягучим). Зніміть з вогню і остудіть, потім акуратно влийте в миску з карамелізований цукром киплячу воду, дайте карамелі розчинитися і охолонути.
  • Насипте клейку рисову муку у велику миску, в центрі зробіть поглиблення і вилийте в нього воду з цукром, перемішайте. Коли тісто почне ставати жорстким, акуратно місите його руками. Якщо необхідно, додайте по столовій ложці холодної води і місіть, поки тісто не стане гладким і блискучим.
  • Візьміть круглу форму для запікання, діаметром 24 сантиметри, злегка змастіть дно і стінки рослинним маслом. Викладіть тісто у форму і рівномірно розподіліть його по дну. Прикрасьте верх новорічного пирога фініками і посипте (за бажанням) насінням кунжуту.
  • Поставте форму на решітку пароварки (можна використовувати звичайну каструлю з водою, накриту гратами), накрийте кришкою і готуйте Новорічний пиріг на пару на сильному вогні 35-50 хвилин, поки він не почне відділятися від стінок форми. Періодично перевіряйте воду в пароварці, доливайте в міру необхідності.
  • Зніміть пиріг з пара, видаліть воду, яка могла утворитися зверху, і дайте йому охолонути. Потім, піддягаючи ножем краю пирога, викладіть його на піднос. Зверху накрийте пластиковою кришкою і поставте в холодильник на ніч.
  • Перед подачею розріжте новорічний пиріг на тонкі скибочки, і зігрійте до кімнатної температури.