Особливості Іспанської кухні

Національна іспанська кухня сьогодні практично не відрізняється від тієї, що зародилася на цій території чимало часу назад. Сьогодні продукти з Іспанії в нашій країні становлять свіжий хліб, фермерський козячий сир, соковита зелень, тільки що виловлена риба, ароматне вино і сидр — ось канони простий і по-селянськи теплою традиційної гастрономії Іспанії .

Національна кухня в цій країні — поняття абстрактне, так як кожна регіональна територія відрізняється своїми нюансами та місцевими традиціями. Серед загальних моментів, які об’єднують їх, можна виділити: гасіння в провині, обсмажування на відкритому вогні, приготування в духовці з використанням м’яких видів сиру, достаток фермерських овочів, широке використання різномастої зелені, ароматного і незвичайного шавлії і оливок.

Оливкова олія і самі оливки займає почесне місце в кухні Іспанії. За тоннам виробництва вона залишила далеко інші місця, де також вирощується продукт. Під час будь-якої трапези місцеві жителі подають на стіл хліб, оливки і масло. Це робиться для того, щоб гідно оцінити смак традицій Іспанії.

При поїздці в цю країну обов’язковим пунктом має стати знайомство з місцевими гастрономічними шедеврами, коханими не тільки місцевими жителями, а й шанувальниками в усьому світі. До них відносять тортилью, класичний холодний суп з томатів — гаспачо, копчену пряну ковбасу чорізо, делікатесний окіст хамон, а також паелью, яка готується з рису і віддалено нагадує плов. Додатковим компонентом останнього страви виступають найрізноманітніші продукти від кролячого філе до морських равликів.

Для справжніх гурманів, які хочуть пізнати країну за допомогою смакових відчуттів необхідно знати, що Іспанія негласно ділиться на вісім зон, славляться своїми знаковими творами гастрономії. Наприклад, в регіонах півночі Іспанії поширені рибні страви, а коронний блюдом місцевих кулінарів є піль-піль з відмінною тріски. Саме бездоганне м’ясо готують майстри Каталонії — тануть м’ясні стейки і спекотне касуела, оригінальні копчені вироби фует і інше.

Ще одна візитна картка Іспанії — це вишуканий сир. Тут він є головною закускою перед основними стравами, яку їдять як самостійне блюдо. У цій країні виробляють понад сотні різновидів цього продукту, але найбільш популярним залишається кабралес. Своєю пікантною нотою в смаку він нагадує рокфор. Для того, щоб зробити такий сорт сиру потрібно суміш декількох видів молока. З овечих сирів найбільш поширений манчего. Дізнатися його легко — головка з боків відзначена трафаретним малюнком у вигляді зигзага, що є його знаком якості.

Традиційна іспанська кухня створена для того, щоб розкривати для істинного гурмана нові безмежні смакові рамки. Спробувавши її одного разу, вже неможливо зупинитися, не заглибившись повністю на всю палітру відчуттів, які тільки може подарувати їжа Іспанії.