Кулінарне мистецтво Китаю удосконалювалося протягом століть. За три тисячі років свого існування воно придбало і зберегло всі цінні знання та навички, які дозволяють китайським блюдам вважатися одними з найбільш корисних і смачних. Головною Особливістю китайської кухні є той факт, що з давніх часів кухня китайського народу мала тісний зв’язок з його культурою і філософією. Китайці всебічно розвивали обідній етикет, грунтуючись на вченні Конфуція. «Все, що росте і рухається, — смачно!» — саме цим девізом керуються китайські кухарі досі.

Основною особливістю китайського народу є його тісний зв’язок з землею, сільське господарство з давніх часів було їх основним заняттям.

Китайські кулінари використовують свіжі овочі, морепродукти і м’ясо, акуратно компонуючи ці основні інгредієнти зі спеціями і прянощами, вони готують смачні та поживні страви досить швидко і просто.

У Китаї їдять все — навіть тухлі яйця і смажених медуз. Це відмінна Особливість китайської кухні, і східної кухні в цілому. Кращі китайські кулінари люблять говорити: «Не буває поганих продуктів, бувають погані кухарі». Але я не буду на цьому сайті розглядати такі екзотичні страви, обмежуся рецептами і інгредієнтами, більш звичним для європейців.

Говорячи про характеристику китайської кухні, в першу чергу потрібно згадати той факт, що якою б вони не була різноманітною, на столі завжди присутні рис і соєвий соус. Це як для європейців хліб і сіль — незамінні складові раціону.

У Китаї особливою популярністю користується свинина, також у великій пошані різноманітні морепродукти, м’ясо і яйця домашньої птиці. Молочні продукти, так само як і у в’єтнамських сусідів, китайцям замінили продукти з сої (соєве молоко, соєвий сир тофу, соєве масло).

Головна особливість китайських страв в тому, що всі інгредієнти дрібно нарізані, адже великий шматок складніше схопити паличками, а вилками і ножами китайці не користуються. Для приготування смачних і корисних страв китайці користуються конусоподібної сковородою — вок, про яку я згадувала в статті про в’єтнамській кухні.

Ще одна Особливість китайської кухні в тому, що за правилами на столі повинні бути присутніми вісім основних смаків: кислий, солодкий, солоний, гострий, ароматний, гіркий, солоний, прісний, золотий. Це досягається за допомогою найрізноманітніших спецій і соусів.

Китайські кулінари неухильно дотримуються правила, що склалися приготування їжі, головні з яких — дуже ретельна чистка і попередня обробка, і дуже швидка подальша теплова обробка продуктів.

Китайці — майстри змішання смаків. У китайській кухні чимало страв, в яких поєднуються на перший погляд непоєднувані продукти. Наприклад: риба і солодка карамель, м’ясо і солодкий соус. Яскравий приклад — свинина з ананасами. Також китайці дуже вміло змішують різні спеції, за допомогою яких вони можуть змінювати до невпізнання смак продуктів. Так, наприклад, в вегетаріанському ресторані можна покуштувати свинину, приготовлену з овочів, і ви нізащо не відрізните її за смаком від справжнього м’яса.

Китай по праву вважається батьківщиною пельменів. У стародавні часи, коли китайські багатії могли дозволити собі вживати в їжу м’ясо і медуз, селяни харчувалися рисом, коржами і пельменями. Начинка їх може бути найрізноманітнішою — м’ясо, риба, креветки, овочі, або суміш всього перерахованого вище. Спеціально для пельменів виготовляється понад 100 видів фаршу. На півночі Китаю в свято Весни (китайський новий рік) влаштовуються традиційні банкети пельменів.

Новий рік за місячним календарем (в період між звичним нам кінцем січня і кінцем лютого) вважається в Китаї найголовнішим, і в кулінарному плані теж, святом. Існує давня легенда, за якою за кожною плитою в кожній китайській сім’ї цілий рік спостерігає Бог Кухні. У багатьох будинках на поличці над плитою китайці розміщують зображення цього бога. І в кінці року за місячним календарем Бог Кухні відлітає на небеса тримати відповідь перед Нефритовим імператором, правителем всіх богів. Тому, кожна сім’я весь рік намагається показати і вдосконалити свої кулінарні здібності, щоб Бог Кухні розповів Імператору тільки хороше про них, і в наступному році він захистив їх від злих духів, і до них прийшла удача. Китайські кухарі до святкування нового року готують найвишуканіші делікатеси. Традиційними новорічними стравами є цілком запечена риба і курка, є символом єдності і сили, довга китайська локшина з овочами на довге життя і мідії в формі монет удачі. Також повсюдно печуть печиво долі з побажаннями всередині.