В’єтнамська кухня характерна використанням великої кількості морепродуктів. Особливістю в’єтнамської кухніЄ виготовлення і застосування рибного соусу (схожий на соєвий, але має сильну рибним запахом і присмаком, виготовляється з дрібної риби шляхом тривалого пресування), соєвого соусу, рису, свіжої зелені. Також, завдяки теплому клімату, широке застосування отримали фрукти та овочі. Протягом століть на традиції в’єтнамської кухні впливали китайська, індійська і французька кухні (В’єтнам довгий час був колонією Франції), але все ж в’єтнамська кухня зберегла свою унікальну суміш гармонійних ароматів і кольорів.

В’єтнамські рецепти включають широкий набір зелені, в тому числі лимонне сорго, м’яту, в’єтнамську м’яту, листя коріандру і базиліка. У всіх регіонах В’єтнаму страви традиційно сервірують свіжими овочами та гострими соусами для умочування. Найпопулярніший — соус Нуок чам (Nuoc Cham). Цей соус також є Особливістю в’єтнамської кухні, більше такої соус не зустрічається ніде. В’єтнамські кулінари використовують його також часто, як ми використовуємо сіль.

Основа в’єтнамської кухні — рис. Він подається як гарнір до багатьох страв. Рис може бути відвареним, смаженим, з овочами або з морепродуктами. З рисового борошна роблять рисовий папір і локшину. Папір використовується для загортання усіляких начинок, в результаті виходять рулетики.

У повсякденному житті в’єтнамці вживають м’ясо тих же тварин, що і в Європі: свинину, яловичину, птицю. Комахи, рептилії та інша екзотика були їжею в’єтнамців в досить давні часи, а тепер є делікатесами, які можна спробувати в деяких ресторанах. В’єтнамські медики вважають корисним м’ясо удава. Зоологи стверджують, що крокодили не хворіють взагалі, тому м’ясо крокодила дуже корисно для здоров’я.

Молочні продукти практично не використовуються у в’єтнамській кухні. Замість них в’єтнамці вживають в їжу соєве молоко і продукти з нього, які, як і звичні нам молочні продукти, багаті білком. У багатьох стравах використовується Тофу — соєвий сир, він практично не має смаку, завдяки чому і став популярний в кулінарії. Тофу настільки багатий білком, що їм цілком можна замінити м’ясо, що з успіхом і роблять в’єтнамські вегетаріанці. За своїм кулінарним властивостям тофу на кшталт нашого адигейській м’якого сиру. Тофу можна смажити, тушкувати, додавати в салати і вживати в чистому вигляді.

У в’єтнамській кухні використовуються такі овочі як капуста, часник, зелена цибуля, морква, солодкі перці і перці чилі, помідори, паростки бамбука, зелений салат, огірки, селера, а також гриби. Серед поширених фруктів — манго, ананаси, дині, лічі та мандарини, які подають як закуску або як десерт, або додають до складу наслідках страв для контрасту.

З пряних трав, що додаються в страви для підсилення смаку, у В’єтнамі найбільш поширені кінза (коріандр), м’ята і базилік. Також важливими спеціями у в’єтнамській кухні є часник, лимонне сорго, імбир, оцет, соус хоісін і сік лимонів і лайм.

Для смаження у в’єтнамській кухні, так само, як і в китайській, використовують спеціальну глибоку сковороду конічної форми — Вок. Вона дозволяє готувати смачні і корисні для здоров’я страви на великому вогні за лічені хвилини. Конічна форма сковороди спрямовує всі інгредієнти в центр, до джерела спека. Це не тільки дозволяє прискорити процес смаження, а й зберігає в овочах всі вітаміни і мікроелементи. Продукти в воке потрібно постійно перемішувати, завдяки цьому використовується менша кількість масла, що дозволяє зробити блюдо менш жирним.