Чергове кубинське новорічні ласощі. Цей десерт досить калорійний, але навіть ті кубинці, хто дотримується дієти, не можуть відмовити собі в задоволенні скуштувати шматочок Ромового кексу в новий рік. За цим рецептом можна спекти 1 великий кекс або кілька маленьких, дивлячись які форми для запікання кексів використовувати.

Склад:

Для кексу:

  • 3 склянки борошна
  • 2 чайні ложки розпушувача тіста
  • 1/2 чайні ложки харчової соди
  • 1 щіпка солі
  • 1,5 склянки вершкового масла, розм’якшеного
  • 1,5 склянки цукру
  • 2 чайні ложки ванілі
  • 3 яйця
  • 1 яєчний жовток
  • 2 столові ложки лимонної цедри, натертої
  • 1/2 склянки рому
  • 1/2 склянки бананового лікеру
  • 1 стакан жирних вершків

Для сиропу:

  • 150 грам вершкового масла
  • 1/2 склянки рому
  • 1/2 склянки бананового лікеру
  • 1/2 склянки цукру
  • 1/2 склянки цукрової пудри

Спосіб приготування:

  • Розігрійте духовку до 180 градусів.
  • У великій мисці змішайте борошно, розпушувач тіста, соду і сіль. Відставте в сторону.
  • В іншій мисці збийте вершкове масло з цукром, додайте ваніль і яйця, продовжуйте збивати до однорідної маси. Потім вмішати лимонну цедру, ром і банановий лікер, ретельно перемішайте. Поступово додавайте борошно по черзі з вершками, перемішуючи після кожної порції борошна і вершків. Вимісити густе однорідне тісто.
  • Форму для кексів змастіть вершковим маслом і присипте борошном. Вилийте тісто у форму і випікайте в середині духовки близько 1 години. Перевіряйте Ромовий кекс на готовність, протикаючи його зубочисткою — вона повинна виходити сухою і чистою.
  • Для приготування сиропу розтопіть вершкове масло в невеликій каструльці на слабкому вогні, додайте ром, банановий лікер і цукор. Повільно доведіть до кипіння і варіть, поки сироп трохи не загусне. Зніміть з вогню і дайте охолонути.
  • Вийміть кекс з духовки, проткніть його ножем в декількох місцях. Рівномірно полийте верхню поверхню кексу сиропом і залиште на 30 хвилин, щоб сироп вбрався. Потім вийміть кекс з форми, викладіть на блюдо і посипте цукровою пудрою.

А в Австралії в будь-який час року улюбленим десертом були і залишаються Лемингтон — невеликі тістечка в кокосовій стружці.