Згідно зі статистичними даними кожен день в світі випивається 2,5 мільярда чашок кави. І більше половини цієї цифри припадає саме на розчинну каву. Основна причина популярності цього напою в тому, що його дуже просто і швидко приготувати. Особливо на роботі — мінімум зусиль і кава готова. У попередніх статтях я розповідала про корисні і шкідливі властивості натуральної кави. Що стосується розчинної кави, Шкідливий розчинна кава, давайте розглянемо в цій статті. Розмова хочу почати з того, що розчинна кава винайшов в 1938 році швейцарський хімік (!) Макс Моргенталлер.

Чи шкідливий розчинна кава?

В даний час існує безліч компаній, які виробляють різні види розчинної кави: в порошку, у гранулах, сублімований, і навіть 3 в 1 з цукром і сухими вершками. Різниця між ними полягає в технології виробництва, але жодна технологія обробки кавових зерен в розчинні речовини не обходиться без термічної обробки, яка вбиває всі корисні властивості натуральної кави.

Технологія виробництва розчинної кави

Порошковий кави

Технологія виробництва порошкового розчинної кави найдешевша. Сирі зерна очищають, пережарюють, дроблять в порошок, і охолоджують отриману порошкову масу. Порошкоподібний розчинна кава найменш шкідливий для здоров’я.

Зернистий кави

Зернистий розчинна кава відрізняється від порошкового тим, що розмелений кавовий порошок за допомогою пари під великим тиском збивається в гранули. Високий тиск змінює молекулярну структуру кави, і справляє негативний вплив на смак і колір одержуваного напою.

Сублімований кави

І, нарешті, сублімація. Іншими словами, це висихання заморожених кавових зерен в вакуумі. Замороження кави вбиває всі його корисні властивості.

Склад розчинної кави

Кавові зерна

Зміст кавових зерен в розчинній каві мінімально, як правило, це 15% всього складу. Крім того, якість зерен досить сумнівно. Це ті зерна, які не пройшли фейс-контроль контроль якості для того, щоб стати натуральною кавою. Багато виробників стверджують, що для розчинної кави вони використовують виключно Арабіку, а насправді часто використовується дешевший сорт — Робуста, т. К. Виробляти розчинну каву з Арабіки нерентабельно. Дослідження показали, що в розчинній каві в кілька разів більше кофеїну, ніж в натуральному.

Барвники та ароматизатори

Ми п’ємо каву, щоб насолодитися смаком цього напою, а також, щоб підбадьоритися. А що ми можемо отримати, якщо в складі нашого напою лише 15% кави, а решта харчові барвники, смакові добавки та ароматизатори? Завдяки їм, до речі, кофеїн виводиться з організму в рази довше (також ми пам’ятаємо, що кофеїну в розчинній каві більше), отже, регулярне споживання розчинної кави неминуче призведе до передозування кофеїном. Розчинна кава без кофеїну не врятує ситуацію — цей напій сприяє відкладенню каменів в нирках.

Консерванти

У розчинній каві містяться консерванти. Лікарі рекомендують утриматися від розчинної кави, т. К. Ці самі консерванти негативно впливають на обмін речовин, а це пряма дорога до появи целюліту і повноті.

Кислота

Кава є потужним стимулятором вироблення шлункового соку (кислоти), і розчинна кава також містить кислоту. Тому не слід пити каву на голодний шлунок, інакше виразка вам забезпечена.

Я сподіваюся, що мені вдалося відповісти на питання Шкідливий розчинна кава. На думку лікарів і вчених всі переваги розчинної кави зводяться лише до легкості його вживання: його зручно зберігати і швидко приготувати. У сучасному летить вперед світі швидкість приготування часом є вирішальним фактором при виборі продукту, але ви не повинні забувати про своє здоров’я. На крайній випадок, якщо на роботі вам хочеться кави, приготуйте його по-французьки: залийте 1 чайну ложку натурального меленої кави окропом і добре перемішайте. А якщо у вас є вибір: розчинна кава або чай, то краще вибрати чай.