У кожній країні світу крім ситних національних страв є і ласощі. Якщо здійснювати такий «солодкий» тур — навколосвітню подорож, набереться величезна кількість рецептів, причому якщо в одних країнах, наприклад, в Європі, є однакові традиції, то в інших — солодощі настільки незвичайні, що деколи задумуєшся, як людська фантазія могла до такого дійти.

Так в слов’янських країнах в основі солодких страв лежить випічка. Це млинці, печиво, бісквітні тістечка, пиріжки. Подаються вони з начинками або підливками з фруктів. Шматочки свіжих фруктів, варення з ягід, желе або конфітюри з яблук, персиків або груш. Так само існує безліч рецептів різних кремів.

В азіатських країнах частіше основою солодощів стають горіхи і сухофрукти, а так само фініки і інжир, виварені в меду. У Західній Європі безліч різних пудингів, які ситніше наших тістечок, але так само подаються з кремом, шматочками фруктів, варенням або сухофруктами.

Є ряд цікавих смакоти. Наприклад, улюблене багатьма росіянами тірамісу. У своєму первинному вигляді це якась м’яка маса, що нагадує суфле, вона робиться на основі сиру маскарпоне і шоколаду з додаванням крему. Так само дивний рецепт карамельного тістечка флан з Іспанії. Тут є і трохи крему, і желе, а головне, рідка карамель. Бьенмесабе — ще одне іспанське блюдо, по своїй суті є крем-мусом. Європі і Середземномор’ї взагалі властиві такі рецепти, муси, суфле, тугі крему з самими різними добавками. Вони дуже легкі, солодкі, але калорійні.

В японській кухні теж їсти солодощі. Найчастіше вони готуються на основі рису, як і більшість ситних страв. Так відома рисова коржик моті. Так само є солодка каша Сірук, яку готують з особливого виду квасолі, вона виходить густий, а солодкість надається їй згущеним молоком або звичайним цукром. Найбільш, мабуть. Простий солодкий рецепт з Японії — зацукровані каштани. Їх якраз і подають частенько з Сірук. Є і більш близькі до європейської кухні рецепти — вагасі. Це невеликі тістечка дуже схожі на звичайний мармелад. Японське печиво — таякі. Це щось на зразок вафель із заварним кремом, але обов’язково в формі рибки.

У Китаї слід спробувати традиційні місячні пряники. Це тонке тісто з начинкою з різних фруктових або горіхових желе. Іноді з шматочками того або іншого. Інші популярні рецепти китайської солодкої кухні — рідкі. Це щось на зразок супу з червоної квасолі або солодкої картоплі. Називається таке блюдо Тонг Шу. Можна зустріти невеликі чорні кубики в солодкому сиропі. Це желе, тільки з трави, але дуже смачне. Хоча російській людині до нього потрібно буде звикати. Ще більше солодощів для вас далі. Приємного вам апетиту!