Назва «Олів’є» походить від прізвища Люсьєна Олів’є, шеф-кухаря московського ресторану французької кухні «Ермітаж», який створив це блюдо в 60-х роках 19 століття. Рецепт салату олів’є, придуманий Люсьєном Олів’є — навіть не салат, а блюдо з м’яса, политого майонезом і прикрашеного овочами, але російські відвідувачі ресторану змішували м’ясо і овочі з майонезом, вони не були естетами. Блюдо вважається французьким, але в усьому світі відомо як «Російський салат». З плином часу рецепт зазнав масу змін — продукти замінялися на більш доступні і дешеві. Наведу вам оригінальний Справжній рецепт салату олів’є від Люсьєна Олів’є.

Склад:

  • 3 штуки обсмажених рябчиків
  • 5 яєць, зварених круто
  • 5 свіжих огірків або великих корнішонів
  • 200 грам оливок
  • 200 грам майонезу Провансаль
  • 2 столові ложки соєвого соусу
  • 15 ракових шийок
  • 5 листя салату
  • 3 трюфеля
  • 1 стакан ланспік (желе з м’ясного бульйону)

Спосіб приготування:

  • М’ясо смажених рябчиків наріжте дрібними кубиками, змішайте з оливками. В окремій мисочці майонез змішайте з соєвим соусом, залийте цією сумішшю рябчиків з оливками, гарненько перемішайте.
  • На блюдо покладіть салатні листя, зверху на них викладіть рябчиків. Яйця і огірки наріжте дрібними кубиками, викладіть зверху на м’ясо.
  • Прикрасьте олів’є раковими шийками, дрібно нарізаними трюфелями і ланспіком. Такий справжній рецепт салату олів’є від французького кухаря.