Чорна ікра - класичний російський делікатес, відмінні смакові якості якого були добре відомі нашим предкам. За старих часів страви з чорною ікрою були буденністю навіть для бідних селян. Предки добре знали, як готувати і з чим подавати морепродукт. Рецепти страв з чорним делікатесом відрізнялися різноманітністю, її варили в оцті, маковому молоці, запарювали в глиняних горщиках, додавали в тісто для млинців замість яєць.

Часи змінилися, сьогодні страви з чорною ікрою стали розкішшю. Для їх приготування використовуються дорогі інгредієнти і подаються вони по знаменних датах.

Рецепт страви з чорною ікрою:

Наполеон з копченим лососем, ікрою і листковим тістом.

У розігріту до 220 градусів духовку помістити деко з 12 колами листкового тіста діаметром 8 сантиметрів кожен. Випікати 5 хвилин до утворення золотисто-коричневого відтінку. Готові хлібці розділити на дві рівні частини. Кожне коло тесту з першої частини змастити вершковим маслом, накрити кругом з другої частини. Скиби лосося розрізати на 12 гуртків (по два на порцію). Філе лосося вагою в 100 грамів подрібнити в блендері. Встановити комбайн на мінімальну швидкість, додавати 50 мл вершків. Перекласти суміш в скляний посуд, додати кріп, сіль і перець. Для соусу необхідно змішати вершки з дрібно порубаним луком-шалот і меленим перцем. Зібрати «Наполеон»: подвійний корж змастити лососевої сумішшю, накрити скибочкою лосося. Повтор - лососева суміш, скибочку риби. Полити соусом. На верхній шар лосося рясно викласти чорну ікру.

Блюдо з чорною ікрою:

Спагеті з чорною ікрою під соусом з ігристого вина

300 мл прозорого курячого бульйону довести до кипіння. Додати 200 мл шампанського, чебрець, мускатний горіх, нарізану цибулю-шалот. Кип'ятити, поки рідина не зменшиться на 75%. Додати 100 мл вершків, кип'ятити 5 хвилин. Зняти з вогню, процідити. Додати скибочку вершкового масла, сіль і спеції за смаком. Відварити спагетті, дотримуючись інструкції на упаковці. Викласти у велику нагріту чашу, додати соус і чорну ікру. Ретельно перемішати.

«Підливка будинків»

Змішати 150 грамів нежирного майонезу, 3 ложки соку лимона, 2 ложки подрібнених італійських трав, 2 ложки дижонской гірчиці, додати 100 грамів чорної ікри. Останній інгредієнт важливо додавати безпосередньо перед подачею блюда на стіл. Густа паста стане відмінним доповненням для рибних страв.