Майеріца — це традиційний суп грецької кухні, його готують на Великдень з тих частин ягняти, які не використовуються для засмажкою ягняти на рожні: серце, печінка, легені, а також голова та шия. І якщо нутрощі ягняти не надають особливого смаку супу, то голова і шия грають найважливішу роль в створенні особливого аромату цього Великоднього супу . Свій вагомий внесок в аромат супу вносять також зелена цибуля, свіжий кріп і лимонний сік. Доцільно почати варити великодній суп за день до світлого свята, тому що готовий бульйон потрібно повністю охолодити. А адатіруя цей суп до звичних нам умовах (далеко не всім до смаку баранина), можна замість м’яса і нутрощів ягняти використовувати курячі м’ясо і нутрощі.

Склад:

  • Голова, шия і деякі нутрощі ягняти, або 1,5 кілограма м’яса ягняти на кістки
  • 2 великі цибулини, розрізані навпіл
  • 2 чайні ложки морської солі
  • 1/2 склянки оливкової олії
  • 2 склянки зеленої цибулі, дрібно посіченою
  • 1 маленький перець чилі, дрібно порубаний
  • 1,5 склянки свіжого кропу, дрібно посіченою
  • 2 яйця
  • Сік 1,5-2 лимонів

Спосіб приготування:

  • Вимийте голову і шию ягняти, покладіть у велику каструлю. Додайте цибулю, залийте холодною водою, додайте сіль і варіть на невеликому вогні близько 1 години, іноді знімаючи накип з поверхні. Голова і шия будуть готові тоді, коли м’ясо буде легко відокремлюватися від кісток.
  • Нутрощі ягняти промийте холодною водою. В окремій невеликій каструльці доведіть до кипіння злегка підсолену воду і викладіть в неї всі нутрощі, крім печінки. Поваріть їх 2 хвилини, потім вийміть шумівкою НЕ дошку і дрібно поріжте.
  • Коли голова і шия будуть готові, вийміть їх з каструлі і зріжте м’ясо з кісток і наріжте його невеликими шматочками. Вийміть з бульйону цибулю, він нам більше не знадобиться. Бульйон охолодіть і поставте в холодильник, потрібно, щоб жир застиг зверху. Видаліть жир з бульйону, він нам не знадобиться.
  • Печінка ягняти поріжте невеликими шматочками. У великій сковороді нагрійте оливковою олію і злегка обсмажте в ньому печінку, зелена цибуля і перець чилі. Потім додайте в сковороду м’ясо і нутрощі ягняти і 1 склянку окропу. Перемішуйте дерев’яною ложкою кілька хвилин. Викладіть вміст сковороди в бульйон і додайте води, щоб суп не був густим. Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь до мінімуму і варіть великодній суп 12-15 хвилин.
  • У великій мисці збийте вінчиком яйця з двома столовими ложками води і соком 1 лимона. Зачерпніть з каструлі з супом чашку бульйону і повільно вливайте його в миску з яйцями, продовжуючи збивати. Повільно вилийте отриману суміш в каструлю з супом і добре перемішайте. Спробуйте суп на смак і, якщо потрібно, додайте ще сік лимона. Посипте Великодній суп кропом і подавайте гарячим.

Більше рецептів пасхального меню ви можете знайти у відповідному розділі.