В цей декоративний Великодній хліб запечені цілі яйця. Не потрібно варити їх попередньо, вони запекутся разом з хлібом. За бажанням, ви можете попередньо пофарбувати сирі яйця в будь-який колір. Якщо ви побоюєтеся за своє здоров’я, використовуйте пастеризовані яйця для випічки великоднього хліба. До речі, в Греції традиційно фарбують крашанки в яскраво-червоний колір, він символізує колір крові Ісуса.

Склад:

  • 2,5 склянки борошна
  • 1/2 склянки цукру
  • 1 чайна ложка солі
  • 7 грам сухих дріжджів
  • 2/3 склянки молока
  • 2 столові ложки вершкового масла
  • 2 яйця
  • 2 столові ложки розтопленого вершкового масла
  • 5 цілих сирих яєць, забарвлених за бажанням

Спосіб приготування:

  • У великій мисці змішайте 1 склянка борошна, цукор, солі і сухі дріжджі, ретельно перемішайте. У невеликій каструльці змішайте молоко і вершкове масло, поставте на повільний вогонь і нагрівайте, щоб молоко стало теплим, а масло злегка розм’якшилося, але не розтопилося.
  • Поступово додавайте молоко з маслом в борошняну суміш, ретельно перемішуючи. Потім додайте яйця і 0,5 склянки борошна, ретельно збийте. Поступово додавайте борошно, що залишилося по 0,5 склянки за раз, гарненько перемішуючи після кожного додавання. Коли тісто почне слепляю в грудку, викладіть його на посипану борошном поверхню і місіть руками, поки воно не стане м’яким і еластичним.
  • Злегка змастіть рослинною олією велику миску, покладіть туди тісто і переверніть, щоб воно повністю покрилося маслом. Накрийте миску рушником і поставте в тепле місце приблизно на 1 годину, тісто має піднятися і збільшитися в об’ємі вдвічі.
  • Потім викладіть тісто на злегка присипану борошном поверхню і розділіть його на 2 рівних шматка. Накрийте його рушником і дайте відпочити 10 хвилин. Потім скачайте кожен шматок тіста в довгу ковбасу діаметром приблизно 4 сантиметри (довжиною вони повинні вийти близько метра). Вільно переплітаючи ці ковбаси, сформуйте плетене кільце. Кінці тесту зліпите разом, а в проміжки плетіння вставте цілі яйця.
  • Деко змастіть маслом, викладіть на нього хліб і накрийте вологим рушником. Знову поставте хліб в тепле місце приблизно на 45 хвилин, він знову повинен піднятися і збільшитися в об’ємі вдвічі. Потім змастіть великодній хліб розтопленим вершковим маслом.
  • Розігрійте духовку до 175 градусів. Випікайте Великодній хліб 50-55 хвилин, поки він не підрум’яниться.

Такий хліб з яйцями зазвичай печуть на Великдень у країнах Європи, в основному в Італії, Іспанії та Португалії. А в Швейцарії в честь Великодня печуть рисовий торт.